dinsdag 8 maart 2016

De Mol: Week 1

Vandaag gingen we aan de slag met de eerste opdrachten van De Mol.
 De eerste dag van De Mol en meteen al heel wat afwezigen in de klas. Verdacht, of gewoon toeval?
De verdachtmakingen zijn alvast volop aan de gang en de leerlingen gingen al volop aan de slag door een eigen 'verdacht' lijstje op te stellen. Iedereen wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
 Bij iedere proef konden de leerlingen vandaag 4 vrije minuten verdienen.

Proef 1&2:

We moesten onszelf verdelen in 2 groepjes.
Vanaf de paal onder de luifel, waar onze broodbak staat, moest iedere groep 20m afmeten. We hadden een foutenmarge van 1m om de felbegeerde vrije minuten binnen te halen. Dit allemaal moest natuurlijk binnen tijd. Vreemd om te zien dat er toch plots 5 leerlingen dringend een toiletbezoek nodig hadden.

Groep 1 had geen materiaal ter beschikking. Zij kozen voor een gewaagde strategie: het afstappen met grote passen, schoenmaten en schattingen. Een schatting maken biedt natuurlijk nooit precieze nauwkeurigheid. Maar door hun kegel op 20m79cm te plaatsen was de opdracht geslaagd. Een fantastische start!

Groep 2 kreeg een lintmeter en een hoepel met een lintje aan ter beschikking. Zij mochten met de lintmeter maar 1 keer een meetresultaat bepalen. Zij kozen voor de diameter van de hoepel en gingen dan aan het rekenen door de hoepel een bepaald aantal keer in te passen. Een knap bedachte strategie...maar bij het controleren bleek plots dat de kegel meer dan 2m te ver stond. Ergens een foutje gemaakt, of pure sabotage van De Mol? Wie zal het zeggen? Opdracht mislukt en weg zijn de vrije minuten.

Proef 3:
Hierbij moesten we een raadsel oplossen. Alweer tegen de tijd! Tijdens deze proef werd er hevig gediscussieerd maar zeer weinig  geëxperimenteerd? Probeert De Mol iedereen tegen elkaar op te zetten zodat er heel wat tijd verloren gaat? Het juiste antwoord werd niet gevonden.  

Het raadsel ging als volgt:
Je staat in de klas en hebt exact 4 liter water nodig. Je hebt twee emmers, één emmer van 5 liter en één van 3 liter. Verder heb je ook vrije toegang tot de kraan.  Hoe kun je 4 liter water afmeten door enkel deze twee emmers te gebruiken? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten